SORUYU DOĞRU CEVAPLA BEDAVA 100 KONTÖR'Ü HEMEN AL

PDA

Tüm Versiyonu Göster : türk ekonomisinin gelişme tarihi..

dila_01
28-09-2006, 03:24
Türk Ekonomisinin Gelişme Tarihi

Türk Ekonomisinin Gelişme Tarihi Aşağıda Belirtilen Devirlerle Kısaca özetlenebilir:

1. Devrim Ve Savaş Yılları: 1908 – 1922

• Osmanlıdan Miras Kalan Yarı Sömürgeleşmiş Bir Toplum Ve Yönetim Yapısı
• Tarımsal üretime Dayalı
• Ticaret, Bankacılık, Sigortacılık Ve Ulaşım Gibi Hizmetler Ve Kısmen Madencilik Ve Enerji Alt Sektörleri Azınlık Ve Yabancı Sermaye Egemenliğinde

2. Açık Ekonomi Koşullarında Yeniden Inşa: 1923 – 1929

• Izmir Iktisat Kongresi
• Serbest Ticaretçi Açık Ekonomi özelliği
• Bu Dönemde, Ekonominin Sahip Olduklarıve Olmadıkları Belirlenmiş, Ekonomik Hedefler Tayin Edilmiş, Karma Ekonomi Modelinin Temelleri Hazırlanmıştır.

3. Korumacı – Devletçi Sanayileşme: 1930 – 1939

• Devlet Yatırımcılığı, Işletmeciliği Ve öncülüğünde Dikkatli Ve Temkinli Adımlarla Ilerleme
• Tarımdan Elde Edilen Gelirle Sanayileşme Konusunda Ilk Ciddi Adımlar
• Dışa Kapalı Ekonomi

4. Bir Kesinti – Ikinci Dünya Savaşı: 1940 – 1945

• Savaş Ile Ithalat Yarıya Düşmüş, Yetişkin Nüfusun Büyük Bölümünün Askere Alınması Nedeniyle üretimde Azalma
• Savunma Harcamalarına Verilen Ağırlık
• Iktisadi Gerileme Dönemi

5. Dünya Ekonomisi Ile Farklı Bir Eklemlenme Denemesi: 1946 – 1953

• çok Partili Hayata Geçiş Ile Başlar
• 1930’dan Beri Izlenen Içe Dönük Iktisat Politikaların Gevşetildiği, Ithalatın Serbestleştirilerek Arttırıldığı, Dış Yardım, Kredi Ve Yabancı Sermayeye Dayalı Ekonomik Yapıya Geçiş
• Tarıma, Madenciliğe, Altyapı Yatırımlarına Ve Inşaat Sektörüne öncelik
• Hızlı Büyüme: Savaş Yılarını Kapsayan Gerilemenin Telafisi Ve Esas Olarak Tarıma Dayalı

6. Tıkanma Ve Yeniden Uyum: 1954 – 1961

• 1954’e Kadar Dış Yardım Ve Krediler, Savaş Sırasında Biriken Döviz Rezervleri Gibi Geniş Olanakları Kullanan Türkiye’nin Dış ödemeler Bilançosu Bu Tarihten Sonra Büyük Açıklar Vermeye Başlamıştır.
• Bir Dizi önlem Alınmış Ancak Dış Borcun, Içeride Fiyatların Yükselmesinin, Karaborsanın önüne Geçilememiştir.
• Develüasyon Ile Bir Rahatlama Olsa Da Planlamanın Gerekliliği Ortaya çıkmıştır.

SORUYU DOĞRU CEVAPLA BEDAVA 100 KONTÖR'Ü HEMEN AL

ForumTURKA.Net